ویژگی‌ها و مزایای واتر پمپ برقی

فهرست مطالب

تفاوت واتر پمپ برقی با واتر پمپ مکانیکی

انواع واتر پمپ های خودرو:

  • واتر پمپ مکانیکی
  • واتر پمپ برقی

اکثریت قریب به اتفاق خودروهای سواری امروزی در حال حاضر هنوز مجهز به واترپمپ های مکانیکی هستند که از طریق تسمه نیروی خود را از میل لنگ موتور دریافت می کنند. اما واتر پمپ برقی بسیار متفاوت عمل می کنند.

مقایسه واتر پمپ برقی و واتر پمپ مکانیکی

واتر پمپ برقی جریان مایع خنک کننده را در مدار خنک کننده به صورت الکترونیکی و مستقل از سرعت چرخش موتور تنظیم می کند. بنابراین برای ادامه کار نیازی به تسمه و دریافت نیرو از میل لنگ ندارد.

هر کدام از قطعات خودرو حتی قطعات ریز و به ظاهر کم اهمیت در داخل یک وسیله نقلیه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار هستند که در صورت از کار افتادن، باعث مختل شدن عملکرد خودرو شما می شود.

واتر پمپ جزو این قطعات به حساب می آید که وجود آن برای کارکرد خودرو در حالت عادی و بدون مشکل ضروری است و بدون آن اصلا نمی توان انتظار داشت که موتور، سالم بماند. اگر قلب وسیله نقلیه شما به درستی وظیفه خود را انجام ندهد، نمی توانید انتظار داشته باشید که بقیه اجزای موتور به درستی کار کنند.

در اصل واترپمپ یکی از قطعاتی است که توانایی عملکرد عادی را به موتور و وسیله نقلیه شما می دهد و باعث می شود خودرو به صورت عادی و بدون مشکل گرمای بیش از حد به کار خود ادامه بدهد.

موتورهای احتراق داخلی زمانی که در شرایط دمایی بهینه کار کنند، باعث کاهش مصرف سوخت می شوند که واترپمپ برقی این امر را می تواند فراهم کند. همچنین به دلیل تحت کنترل بودن واترپمپ برقی، میتوان در صورت از کار افتادن آن، به وسیله ثبت کد خطا در ایسیو موتور، راننده را از خرابی سیستم گردش آب مطلع ساخت.

پیشنهاد مطالعه مقاله: استراتژی سیستم فن و تهویه مطبوع H30 Cross

ویژگی های واتر پمپ برقی خودرو

واترپمپ برقی بخش بسیار مهمی از عملکرد موتور را در ماشین شما انجام می دهد. این وسیله کمک می کند تا مایع خنک کننده از رادیاتور به تمام قسمت های لازم در پیشرانه منتقل شود.

واتر پمپ برقی با استفاده از یک کنترل‌کننده، می‌تواند تعیین کند که چه مقدار مایع خنک‌کننده در محدوده دمایی معین در موتور گردش کند و از گرمای بیش از حد مایع خنک کننده جلوگیری کند. بر روی واترپمپ برقی به واسطه کنترل عرض پالس ورودی به آن می توان کارکرد آن را تا بینهایت کنترل کرد.

همانطور که قبلاً نیز گفته شد به دلیل عدم وابستگی به دور موتور، کارکرد مستقل خودش را دارد و بدین ترتیب می توان جریان مایع خنک کننده را به صورت کاملاً کنترل شده هدایت کرد. همین امر می تواند یک مزیت بهینه به حساب آید.

پیشنهاد مطالعه مقاله: بالا رفتن دمای آب ماشین هنگام استفاده از کولر+ویدیو آموزشی

واترپمپ برقی

واترپمپ برقی چگونه کار می کند؟

واتر پمپ برقی با به جریان انداختن مایع خنک کننده به داخل موتور و مدار مربوطه باعث گردش آب و خنک کاری موتور خودرو می شود. مایع خنک‌کننده داغ از موتور وارد رادیاتور می‌شود و در آنجا خنک می‌شود و دوباره به موتور بازمی‌گردد.

این به جریان انداختن مایع خنک کننده توسط واترپمپ انجام می شود. اما واتر پمپ برقی از یک موتور برای ارسال مایع خنک کننده از سیستم خنک کننده به داخل موتور استفاده می کند.
هنگامی که موتور خودرو شروع به گرم شدن بیش از حد می کند، سیستم درگیر می شود.

پیشنهاد مطالعه مقاله: نقش مایع خنک کننده (ضدیخ) در خودرو چیست؟

ECU موتور ، سیگنال افزایش دما را دریافت می کند و واتر پمپ برقی را راه اندازی می کند. از سوی دیگر، پمپ های معمولی که به آنها پمپ های آب مکانیکی نیز گفته می شود، از گشتاور موتور استفاده می کنند که توسط تسمه تایم یا تسمه دینام نیروی خود را از میل لنگ موتور می گیرند به چرخش در می آیند.

هر چه موتور با دور بالاتر کار کند، مایع خنک کننده نیز سریعتر پمپاژ می شود. مایع از رادیاتور به بلوک موتور و سپس به سرسیلندرها و در نهایت به مبدأ خود باز می گردد.

پیشنهاد مطالعه مقاله: چگونگی کارکرد سیستم خنک کننده موتور خودرو

در پست اینستاگرام زیر با واتر پمپ برقی نصب شده روی خودروهای KMC آشنا می‌شوید.

مزایای اصلی واتر پمپ برقی

وقتی صحبت از موتور وسیله نقلیه شما به میان می آید، واتر پمپ برقی واقعاً نجات دهنده است. بخشی از فواید واتر پمپ برقی را در زیر آورده ایم:

۱- جریان تحت فشار

واتر پمپ برقی از لحاظ دور موتور نسبت به واتر پمپ مکانیکی بهتر است. واترپمپ مکانیکی با کمک میل لنگ کار می کند، به این معنی که به سرعت چرخش میل لنگ بستگی دارد. اما واترپمپ برقی دارای یک موتور الکتریکی است که نیروی خود را از آن می گیرد.

بنابراین فشار مایع خنک کننده همیشه تحت کنترل است و شما مایع خنک کننده را بصورت کنترل شده به قسمت های مختلف موتور منتقل می کنید. این ویژگی به سیستم اجازه می دهد تا بهتر و سریعتر خنک شود.

۲- انرژی کمتری مصرف می کند

یک واتر پمپ برقی برای کارکردن مقدار کمی انرژی مصرف می کند. واترپمپ برقی یک ولتاژ ۱۲ ولت را از خودرو می گیرد و خدمات بسیار مهمی را برای خودرو انجام می دهد. همچنین وقتی از واترپمپ برقی استفاده می کنیم، اتلاف انرژی زیادی وجود ندارد.

قدرت ثابت منجر به تأمین بی وقفه مایع خنک کننده به موتور می شود. از طرف دیگر واترپمپ مکانیکی انرژی را از میل لنگ استخراج می کند که سپس به سیستم تسمه و قرقره و در نهایت به واترپمپ منتقل می شود. در این انتقال نیرو مقداری انرژی هدر رفته و نیروی میل لنگ هرگز به طور کامل به واترپمپ منتقل نمی شود.

۳- اصطکاک کمتری دارد

واتر پمپ های مکانیکی دارای چندین قسمت متحرک هستند که در نتیجه باعث اصطکاک و تولید گرمای بیشتر در داخل محفظه موتور می شود. ایده این است که میزان اصطکاک را کاهش دهیم و یک واتر پمپ برقی عملیات به گردش درآوردن مایع خنک کننده را به بهترین شکل انجام بدهد.

واتر پمپ برقی می تواند غیر فعال شود و فقط در صورت ارسال دستور توسط ایسیو موتور کار کند. در غیر این صورت خاموش و آماده می ماند. واتر پمپ برقی همچنین دارای قطعات متحرک کمتری است و در بسته بندی ایده آل عرضه می شود که باعث صرفه جویی در فضا و کاهش اصطکاک می شود.

نتیجه گیری

استفاده از واتر پمپ برقی در حال افزایش است و این روند نشان می دهد که تقاضا در آینده حتی بیشتر خواهد شد و حتی در خودروهای بیشتری مورد استفاده قرار بگیرد.

مشاهده ویدیوهای آموزشی رایگان در کانال یوتیوب SKP.

اگر این مقاله برای شما مفید بود، لطفا آن را از طریق شبکه‌های اجتماعی برای دوستان خودتان ارسال کنید.

‫2 نظر

  • مجید عظیمی گفت:

    سلام واتر پمپ برقی میشه روی ماشین های ایرانی مانند EF7سمند ملی نصب کرد ممنونم

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *