آشنایی با شیر OCV
شیر OCV یا با نام دقیق Oil Control Valve که شیر کنترل کننده روغن نام دارد یکی از اعضای مهم سیستم زمانبندی متغییر سوپاپ ها محسوب میشود که وظیفه راه اندازی دنده نصب شده بر روی میل بادامک را دارد. شیر OCV یا شیر هدایتگر روغن از یک سلونوئید تشکیل شده است که دارای یک سیم پیچ میباشد و مسیر روغن برای تغییرات میل بادامک کنترل میکند.
بسته به اینکه موتور شما چه مقدار روغن نیاز دارد، شیر کنترل کننده روغن (شیر OCV) اجازه می دهد تا روغن بیشتری یا کمتری از آن عبور کند تا روغن کاری بهینه انجام شود. روغن کاری مناسب می تواند به بهبود راندمان سوخت و همچنین عملکرد ماشین شما کمک کند.
چه خودرو هایی از شیر OCV استفاده میکنند؟
تمامی خودرو هایی که از سیستم های زمان بندی متغییر VVT استفاده میکنند دارای شیرOCV هستند. به صورت عمومی تمامی خودروهایی که عبارت های CVVT و یا VVT بر روی قاب موتور آنها و یا در کاتولوگ فنی آنها دیده میشود.
در موتور خودرو های داخلی هم اکنون خودرو سمند و سورن و دنا با موتور EF7 تنفس طبیعی و خودرو تارا و رانا پلاس با موتور TU5 PLUS دارای سیستم CVVT هستند و بر روی سر سیلندر این موتور ها شیر او سی وی قرار دارد.
تیپ جدیدی از خودرو دنا در راه بازر است با نام دنا جوانان و اولین خودرو کراس اور تولیدی ایران خودرو که طبق شنیده ها با موتور EFP روانه بازار خواهد شد که در این موتور از سیستم DUAL CVVT استفاده میشود که دارای دو شیر برقی OCV است، یکی برای میل بادامک دود و دیگری برای میل بادامک هوا.
وظیفه شیر OCV چیست؟
شیر OCV عضوی از سیستم زمانبدی متغییر باز و بسته شدن سوپاپ ها (CVVT) میباشد.
شیر برقی OCV دارای دو پایه میباشد که یک پایه برق مثبت دوازده ولت از رله دوبل دریافت میکند و پایه دیگر توسط پالس منفی ایسیو موتور کنترل میشود.
شیر OCV معمولا بر روی سر سیلندر موتور سر راه کانال های روغن قرار دارد و روغن از سمت پمپ روغن وارد شیر برقی OCV میشود و شیرOCV که تحت کنترل ایسیو موتور کار میکند روغن را برای دنده CVVT ارسال میکند که میل بادامک را در حالت آوانس و یا در حالت ریتارد قرار دهد که بتواند کارکرد موتور را در دور موتور های مختلف بهینه کند.
علایم خرابی شیر OCV چیست؟
شیر او سی وی در صورت خرابی دستوراتی که ایسیو موتور برای تغییر مسیر روغن را ارسال میکند را نمیتواند برای دنده CVVT ارسال کند و یا روغن در جهت اشتباه ارسال میگردد و دستورات محاسبه شده ایسیو را اجرا نمیکند.
پیشنهاد مطالعه: بررسی تخصصی موتور EFP (EF7 پلاس) ایرانخودرو
این درست اجرا نشدن دستورات ایسیو باعث میشو که ایسیو تداخل عملکرد شیر برقی OCV را توسط اطلاعات سنسور موقیعت میل لنگ و سنسور موقعیت میل بادامک تشخیص دهد و معمولا خطا هایی مثل:
- عدم تطابق موقعیت میل لنگ با میل بادامک
- سنسور میل بادامک
- شیرOCV
از دیگر علائم خرابی شیر OCV باید اشاره نمود که در صورتی که شیر OCV گیرپاژ کند و حرکت نکند نمیتواند روغن را بین کانال های آوانس و یا ریتارد روغن دنده CVVT هدایت کند تا کارکرد موتور در حالت ایدهآل قرار گیرد و شیر OCV تنها در یک جهت روغن را از خود عبور میدهد.
اگر در حالت آوانس قفل کند خودرو در حالت دور آرام با لرزش کار میکند، اگر شیرOCV در حالت ریتارد قفل کند خودرو در حالت دور آرام درست و بدون لرزش کار میکند اما موتور دیرتر به دور موتور های بالا دست پیدا میکند و توان خودرو در دور موتور های بالا کاهش پیدا میکند.
علت خرابی شیر او سی وی چیست؟
مهم ترین دلیل خرابی شیر برقی OCV استفاده از روغن های بی کیفیت و تقلبی و همچنین استفاده نکردن از فیلتر های روغن مرغوب و یا دیر تعویض کردن روغن و فیلتر روغن خودرو است.
بر روی شیر OCV توری هایی وجود دارد که اجازه نمیدهد تا جرم ها و آلودگی های روغن وارد شیر OCV شود اما جمع شدن این کثیفی ها و جرم ها در پشت این توری باعث میشود تا روغن با فشار مناسب از شیر OCV عبور نکند و باعث مختل شدن عملکرد شیر OCV شود.
کثیفی شیر OCV موتور EF7 یکی از ایرادات شایع این موتور محسوب میشود. برای مشاهده ویدیوهای آموزشی رایگان درباره شیر برقی OCV وارد پیج اینستاگرام SKPPART شوید.
2 نظر
با درود و احترام
در موتور EF7 شیر OCV در چه دور موتوری وارد مدار میشود و در چه دوری از مدار خارج میشود؟
ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
سلام دوست عزیز
با توجه به مدل vvt که از نوع cvvt می باشد در تمام دورها و به صورت پیوسته در مدار می باشد