زنجیر تایم چیست؟ علایم خرابی زنجیر تایمینگ⭐

زنجیر تایم چیست؟ علایم خرابی زنجیر تایمینگ⭐

فهرست مطالب

اهمیت زنجیر تایم بر تایمینگ موتور

تایمنگ موتور یکی از مهم ترین مؤلفه هایی است که باید در موتورها رعایت شود. در موتورهای احتراق داخلی رایج معمولا به دو روش تایمینگ موتور را بین میل بادامک که حرکت سوپاپ ها را کنترل می‌کند و میل لنگ که حرکت پیستون های موتور را کنترل می‌کند، تثبیت می‌کنند یک روش استفاده از تسمه تایم می‌باشد و روش دوم استفاده از زنجیر تایم است.

زنجیر تایم موتور از یک زنجیر متصل بهم و حلقه بسته تشکیل شده است که در خودرو بین دنده محرک میل بادامک و دنده محرک میل لنگ قرار دارد ان زنجیر وظیفه دارد تا حرکت با حرکت کردن موتور یا میل لنگ این حرکت دوران را به دنده محرک میل سوپاپ برساند تا حرکت موتور و تولید انرژی توسط موتور ادامه داشته باشد.

زنجیر تایم باید این انتقال نیروی دورانی را بسیار دقیق انجام دهد، در واقع در زمان انتقال نیرو هیچ یک از پولی ها یا دنده ها نباید از دیگری جا بماند. در صورتی که حتی یک دندانه از دنده های میل لنگ یا میل بادامک جابماند یا یکی از یکی جلوتر بیافتد باعث می‌شود که تایمینگ و زمانبندی موتور به طور کامل بهم بریزد.

در همه ی خودروهایی که از زنجیر تایم برای تثبیت تایمینگ خودرو استفاده می‌کنند، زنجیر تایم دنده سر میل‌لنگ و میل بادامک را به حرکت در می‌آورد اما در بعضی از خودرو ها جدا ازینکه دنده سر میل لنگ و میل بادامک را به حرکت در می‌آورد بنا بر طراحی موتور ممکن است نیروی حرکتی اویل پمپ(پمپ روغن) و یا واتر پمپ(پمپ آب) و یا حتی بالانسر را تامین کند.

اگر با تسمه تایم آشنایی ندارید، حتما مقاله <تسمه تایم چیست؟ هرآنچه که باید بدانید> را مطالعه بفرمایید.

نشانه هایی که باید زنجیر تایم موتور را مورد بررسی کنید

  • ایجاد سر و صدا از سمت سینی موتور که با افزایش دور موتور صدای آن افزایش پیدا می‌کند در اثر شل شدن زنجیر تایم
  • بد استارت خوردن خودرو بر اثر از تایم خارج شدن موتور
  • افت توان و گشتاور موتور در اثر از تایم خارج شدن موتور
  • موتور روشن نمی‌‌شود در اثر پارگی زنجیر موتور
  • افزایش صدای موتور در اثر رد کردن زنجیر تایم
  • لرزش موتور هنگام کار کردن خودرو

حتما در صورتی که هر یک از نشانه های بالا را مشاهده کردید برا معاینه موتور و بررسی زنجیر تایم یا Timing Chain به یک مکانیک ماهر مراجعه کنید. در صورتی که این نشانه ها را جدی نگیرید و همچنان با این ایراد به رانندگی بپردازید ممکن است که در حال حرکت زنجیر تایم پاره شود یا در اثر خرابی زنجیر سفت کن ها زنجیر شل شود و تایم موتور جا به جا شود.

زنجیر تایم موتور خودرو

تجهیزات مورد استفاده در موتور های دارای زنجیر تایم

۱- زنجیر سفت کن

زنجیر سفت کن ها معمولا دارای انواع مختلفی هستند که بنا بر نوع مهندسی آن موتور، در موتور مورد استفاده قرار می‌گیرد. زنجیره سفت کن ها معمولا به دو روش کار می‌کنند روش اول اینکه با استفاده نیروی فنر به سمت زنجیر نیرو وارد می‌کنند تا زنجیر تایم از حد مجاز بیشتر شل نشود. در روش دوم این زنجیر سفت کن ها با استفاده از نیروی روغن کار می‌کنند.

زنجیر سفت کن پیکان
زنجیر سفت کن پیکان

در این مدل از زنجیر سفت کن ها، زنجیر سفت کن دارای مجرا برای ورود روغن می‌باشد که با ورود روغن باعث می‌شود که پیستون زنجیر سفت کن زنجیررا برای سفت شدن، فشار دهد. در خودرو هایی که از زنجیر سفت کن های هیدرولیکی یا روغنی استفاده می‌شود حتما سعی کنید تا از روغن موتور مناسب استفاده کنید و حتما در هر بار سرویس روغن فیلتر روغن را تعویض کنید و از فیلتر مرغوب استفاده کنید زیرا در صورتی که کثیفی های روغن در مجرای ورودی زنجیر سفت کن رسوب کند باعث می‌شود که زنجیر سفت کن به درستی عمل نکند.

۲- بالشتک

در خودروهایی که از زنجیرتایم برای انتقال نیروی میل‌لنگ به میل بادامک استفاده می‌کنند یکی از قطعات پر کاربرد بالشتک می‌باشد این بالشتک های تایم مانند بلبرینگ های هرزگرد تسمه عمل می‌کنند باعث می‌شود که تسمه شل نشود و مانند یک رابط عمل می‌کنند تا زنجیر به مکان های مختلف موتور انتقال پیدا کند. بالشتک ها معمولا خرابی خیلی زیادی ندارند.

بالشتک زنجیر تایم

اگر بالشتک ها دچار شکستگی شوند باعث شل شدگی زنجیر تایم می‌شود در مرحله اول صدای موتور و ساییدگی زنجیر تایم به گوش می‌رسد و در نهایت پیامد های پارگی زنجیر تایم را به همراه دارد.

خودروهایی که با زنجیر تایم می‌تازند: مزایا، معایب و انتخاب برتر

در دنیای خودروها، برخی با تسمه تایم و برخی دیگر با زنجیر تایم به حرکت در می‌آیند. اما کدام خودروها از زنجیر تایم استفاده می کنند و چرا؟ در ادامه این مقاله آموزشی خودرو، به بررسی خودروهایی که با زنجیر تایم کار می کنند، مزایا و معایب این سیستم و عوامل مهم در انتخاب بین زنجیر تایم و تسمه تایم می‌پردازیم.

کدام خودروها زنجیر تایم دارند؟

استفاده از زنجیر تایم در خودروها به هیچ وجه محدود به برندهای لوکس نیست. در حالی که بسیاری از خودروهای BMW و مرسدس بنز از این سیستم استفاده می‌کنند، برندهای دیگری مانند کادیلاک، شورولت، فولکس واگن، رنو، داچیا، هوندا، فورد، سیتروئن، فیات و مزدا نیز در برخی از مدل‌های خود زنجیر تایم را به کار می‌برند.

مزایا و معایب زنجیر تایم 1 1

مزایای زنجیر تایم

  • طول عمر بالا و استحکام: زنجیرتایم از فلز ساخته شده و در مقایسه با تسمه تایم، عمر بسیار طولانی‌تری دارد و در برابر سایش و پارگی مقاوم‌تر است.
  • نگهداری آسان: بررسی سلامت زنجیر تایم در حین تعویض روغن موتور به راحتی امکان‌پذیر است و نیاز به تعویض‌های دوره‌ای کمتری دارد.
  • مقاومت در برابر حرارت: زنجیرتایم در برابر تغییرات دمایی مقاوم است و عملکرد آن تحت تأثیر سرما یا گرمای شدید قرار نمی‌گیرد.

معایب زنجیر تایم

  • وزن و صدا: زنجیر تایم سنگین‌تر از تسمه تایم است و می‌تواند باعث افزایش مصرف سوخت و تولید صدای بیشتر شود.
  • محدودیت در اندازه موتور: به دلیل وزن بیشتر، زنجیرتایم معمولاً در موتورهای بزرگتر استفاده می‌شود.
  • هزینه تعویض بالا: در صورت نیاز به تعویض، هزینه تعویض زنجیر تایم بیشتر از تسمه تایم است.
  • نیاز به روانکاری: زنجیرتایم نیاز به روانکاری مداوم دارد تا به درستی کار کند.

در صورت خرابی زنجیر تایم چه مشکلاتی پیش می آید؟

خرابی زنجیر سفت کن و شل شدن زنجیر تایم

زمانی زنجیر تایم یا Timing Chain دچار شل شدن بر اثر خرابی زنجیر سفت کن می‌شود اولین مشکل صدای ساییدگی زنجیر تایم به بدنه فلزی موتور است که به گوش می‌رسد. شل شدن تسمه اتفاق ناگوار و خطرناکی است زیرا در زمانی که موتور به صورت ناگهانی به زیر فشار می‌رود مانند دنده معکوس های هیجانی و یا استارت سخت ممکن است که زنجیر از دنده ها حرکت کند اصطلاحا موتور تایم رد کند و تایمینگ موتور بهم بریزد.

در صورت بهم ریختن تایمینگ موتور، موتور با لرزش کار می‌کند و کارکرد موتور به صورت کلی مختل می‌شود. اگر خودرو دارای سامانه ی تایمینگ متغییر باز و بسته شدن سوپاپ ها باشد مانند سیستم CVVT ممکن است خطا ی مربوط به این سامانه ثبت شود و همچنین کارکرد این سیستم هم مختل می‌شود و همچنین خطا هایی مانند عدم تطبیق سنسور دور موتور و میل بادامک و یا خطای اختلاف سنسور دورموتور با سنسور میل باداک در ایسیو موتور ثبت شود و چراغ چک خودرو روشن شود.

این مطلب را هم بخوانید: شیر OCV در خودرو چیست و چه وظیفه ای دارد؟

اگر دنده های رد شده بیشتر شده باشد و تایم موتور مقدار زیادی جا به جا شده باشد خودرو ممکن است روشن نشود و یا با بهم ریختن تایمینگ موتور سوپاپ های موتور با پیستون برخورد کنند که یا سوپاپ ها دچار خم شدگی و یا پیستون ها دچار شکستی می‌شوند که مالک دچار هزینه گزاف تعمیر موتور می‌شود.

خرابی زنجیر تایم

پیشنهاد ویژه:‌ دوره آموزش تنظیم موتور و سوخت رسانی انژکتوری و تون اپ

پاره شدن زنجیر تایم خودرو

در صورت پاره شدن زنجیر تایم، اگر در حال حرکت باشید خودرو فورا خاموش می‌شود و معمولا به دلیل اینکه راننده متوجه این خرابی نمی‌شود و از کلاچ استفاده نمی‌کند و همچنان میل لنگ حرکت می‌کند دچار خم شدن سوپاپ ها و شکستن پیستون موتور می‌شود.

اگر زنجیرتایم خودرو شما در حالت کارکرد درجا موتور پاره شود موتور فورا خاموش می‌شود و از استارت زدن خودرو جدا خودداری کنید زیرا این استارت زدن باعث می‌شود که میل لنگ موتور حرکت کند و در نهایت باعث برخورد پیستون ها با سوپاپ ها می‌شود.

این مطلب را هم بخوانید: آشنایی با سیستم cvvt در خودرو

خراب شدن زنجیر تایم خودرو

نحوه نگهداری از زنجیر تایم

زنجیر تایم مانند تسمه تایم لازم به تعویض هر ۶۰۰۰۰ کیلومتر ندارد. و طول عمر بالاتری دارد و اینگونه هم نیست که کلا نباید تعویض شود. زنجیر تایم هم مانند دیگر قطعات مصرفی باید تعویض گردد. معمولا زنجیرتایم ها حداقل توانایی کارکرد ۲۵۰۰۰۰ کیلومتر را دارا هستند.

اما شما به صورت دقیق باید دفترچه راهنمای سرویس خودرو خود را مطالعه کنید ممکن شرکت های مختلف در موتور های مختلف بنا بر کاربری آن موتور اعداد متفاوتی را برای تعویض کیت زنجیر تایم اعلام کنند.

حتما برای تعویض و یا بازدید کیت تایم خودرو خود به یک مکانیک ماهر مراجعه کنید یک داندانه جابه جایی تایم می‌تواند ایراداتی که بالاتر اشاره شد را برای خودرو به وجود می‌آورد.

تایم کردن موتور و بستن ادوات زنجیرتایم با لقی و سفتی استاندارد از نکات بسیار مهمی است که باید حتما در زمان بستن زنجیرتایم رعایت شود. در خودروهای ایرانی موتور پیکان که بر روی خودرو های آریسان پیکان آردی و روآ و کارا نصب ده و موتور z24 که بر روی محصولاتی مثل پاترول۴ سیلندر نیسان زامیاد پادرا و کارون نصب شده و خودرو چانگان CS35 محصول شرکت سایپا و…. از زنجیر تایم استفاده شده است.

مشاهده ویدیوهای آموزشی در صفحه اینستاگرام SKPPART

تسمه تایم یا زنجیر تایم؟ زنجیر تایم بهتر است یا تسمه تایم؟ 1

سوالات متداول

تسمه تایم یا زنجیر تایم؟

هر دو تسمه تایم و زنجیرتایم وظیفه حیاتی هماهنگ‌سازی اجزای داخلی موتور را بر عهده دارند، اما هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند.

آیا زنجیر تایم باید تعویض شود؟

بله، با وجود اینکه زنجیرتایم از فلز ساخته شده و دوام بیشتری نسبت به تسمه تایم دارد، اما در نهایت فرسوده شده و نیاز به تعویض دارد. اگرچه این قطعه عمر طولانی دارد، اما در معرض فشار، حرارت و اصطکاک مداوم قرار گرفته و به مرور زمان کشیده می‌شود یا دندانه‌های آن ساییده می‌شود. این فرسودگی می‌تواند باعث اختلال در هماهنگی موتور و آسیب جدی به آن شود.

شل بودن زنجیر تایم خودرو از چیست؟

شل شدن زنجیر تایم می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد، از جمله:
فرسودگی و کشیدگی زنجیر تایم
استفاده طولانی مدت
رانندگی در شرایط سخت
خرابی سفت‌کن زنجیر تایم
فرسودگی چرخ‌دنده‌ها
تعویض نکردن روغن موتور در زمان مناسب
عدم رعایت برنامه نگهداری خودرو
تصادف یا ضربه

زنجیر تایم به انگلیسی چیست؟

زنجیر تایم در انگلیسی “Timing chain” نامیده می‌شود.

اگر این مقاله برای شما مفید بود، لطفا آن را از طریق شبکه‌های اجتماعی برای دوستان خودتان ارسال کنید.

‫2 نظر

  • عباس امیر انتظام بوشهری گفت:

    سلام خلاصه و مفید اما اگر کامل تر شود بهتر است نکاتی مانند نحوه تست و فهمین خراب شدن زنجیر تیم۰ ممنون

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *