مقاومت فن پژو ۴۰۵ کجاست؟ چرا پژو مقاومت فن ندارد؟

فهرست مطالب

شاید برای شما هم سوال شده که مقاومت فن پژو ۴۰۵ کجاست؟ یا مقاومت فن پارس کجاست؟ همین اول کار باید به شما بگوییم که خودرو پژو مقاومت فن ندارد. اما اگر می‌خواهید بدانید که به چه دلیل سیستم فن پژو به این صورت هست، تا انتهای مقاله با SKP همراه باشید؛

در مقاله “مقاومت فن خودرو چیست؟وظیفه و علایم خرابی آن” توضیح دادیم که دلایل استفاده از مقاومت فن و استفاده از موتور فن در دو دور چه مزایایی دارد.

مقاومت فن پراید و پژو ۲۰۶

ساده ترین روش برای استفاده از دو دور کند و تند فن، استفاده از مقاومت فن است که در مدارهای معروف فن پراید و یا پژو ۲۰۶ استفاده شده است.

تصویر مقاومت فن پژو ۲۰۶ و مقاومت فن پراید

چرا خودرو پژو مقاومت فن ندارد؟

نوع دیگری از مدار وجود دارد که بدون استفاده از مقاومت فن، می توان دورهای کند و تند را اجرا کرد. این مدار در خودروهای پژو ۴۰۵، پارس، سمند و تعدادی دیگر استفاده شده است. این مدار بدون به کار بردن مقاومت فن اجرا شده است ولی می توان دورهای کند و تند را اجرا کرد و مشکلاتی مانند آب شدن سوکت مقاومت فن در اثر آمپر کشیدن را ندارند. پس متوجه شدید که چرا خودرو پژو مقاومت فن ندارد.

در ادامه همانطور که از مدار زیر مشخص است این مدار، مقاومت فن ندارد.

مدار شکل مقاومت فن پژو 405 کجاست؟ چرا پژو مقاومت فن ندارد؟
شکل ۱

در مدار شکل ۱، سیم هایی که دارای ولتاژ مثبت هستند را با رنگ قرمز کشیده ایم و سیم های بدنه را با رنگ سبز نشان داده ایم. همانطوری که از روی شکل معلوم است، موتور فن B دارای سیم منفی یا بدنه دائم است ولی چون هیچ ولتاژ مثبتی دریافت نکرده است، درنتیجه هیچ چرخشی نخواهد داشت.

همچنین اگر سیم هایی که به موتور فن A وصل هستند را دنبال کنیم، میبینیم در حالتی که ایسیو دستور راه اندازی هیچ کدام از رله فن ها را صادر نکرده است، هیچ ولتاژی به موتور فن A نیز نمی رسد و درنتیجه هیچ چرخشی نخواهد داشت.

فقط در حالت سوئیچ باز که هنوز دستور راه اندازی فن ها صادر نشده است در سیم پیچ های تحریک هر سه رله ولتاژ مثبت داریم ولی تا زمانی که منفی تحریک به سمت رله ها نیاید، پلاتین رله ها حرکتی نخواهند داشت و درنتیجه هیچ کدام از موتورها چرخش نخواهند داشت.

شکل مدار مقاومت فن پژو
شکل ۲

در شکل ۲ فرض بر آن است که ایسیو دمای آب را در حدود فعال‌سازی فن دور کند حس کرده است و دستور راه اندازی فن دور کند را صادر می کند. این ایسیو برای راه اندازی فن دور کند (ایسیو زیمنس دوگانه) پایه ۵۰ خود را منفی می کند. از طریق سیم کشی این منفی ارسالی از ایسیو به تحریک رله فن A می رسد. از طرف دیگر رله فن A مثبت را داشت و اکنون منفی تحریک را دریافت کرده است.

درنتیجه پلاتین آن می چسبد و همانطوری که از روی شکل مشخص است، برق مثبت به پایه ۱ موتور فن A می رسد و اگر مسیر را همچنان دنبال کنیم از طریق سیم کشی پایه شماره ۲ موتور فن A به رله فن C رسیده است و درحالت عادی و هنوز پلاتین رله فن C نچسبیده است، از پلاتین آن عبور کرده و به پایه ۱ موتور فن B می رسد. از آنجایی که موتور فن B به طور دائم منفی یا بدنه را دارد هر دو موتور فن A و B شروع به چرخش می نمایند.

در نظر بگیرید که در این حالت دو عدد موتور فن داریم که به صورت سری به هم متصل شده اند. در نتیجه ولتاژ ۱۲ ولت بین دو موتور فن تقسیم شده و به هر کدام حدود ۶ ولت (از آنجایی که دینام در حال شارژ باطری است) به هر کدام حدود ۷ ولت می رسد و چون ولتاژ کاری آنها ۱۲ ولت است ولی ولتاژ کمتر از حد نرمال به آنها رسیده است، با دور کند شروع به حرکت می کنند. دقت نمایید که در شکل ۲ ولتاژ ۶ ولت را با رنگ سرمه ای مشخص کرده ایم.

شکل ۳ مقاومت فن پژو 405 کجاست؟ چرا پژو مقاومت فن ندارد؟
شکل ۳

در شکل ۳، فرض بر آن است که ایسیو دستور راه اندازه فن دور تند را صادر می کند. اگر دقت کرده باشید متوجه می شوید که در خودروهایی که مقاومت فن ندارند و دارای دو عدد موتورفن با سه عدد رله فن باشند، برای راه اندازی فن دور تند، باید تحریک فن دور کند و تند همزمان با هم ارسال شوند. بنابراین در این ایسیو (زیمنس بایفیول) برای راه اندازی فن دور تند پایه های ۵۰ و ۲۰ همزمان توسط ایسیو منفی می شوند.

با منفی شدن پایه ۲۰، همزمان رله فنی های B و C تحریک شده و پلاتین شان تغییر وضعیت می دهد. اکنون هر سه رله فن تحریک شده و پلاتین شان چسبیده است.
اکنون اگر مسیرهای موتور فن ها را دنبال کنیم متوجه می شویم که موتور فن A مثبت را از رله فن A دریافت کرده و از طریق رله فن C منفی را دریافت می کند در نتیجه ولتاژ ۱۲ ولت کامل به موتور فن رسیده و با دور تند شروع به حرکت خواهد کرد.

از طرف دیگر موتور فن B نیز از از رله فن B برق مثبت را دریافت کرده و از آنجایی که پایه دوم این موتور فن منفی دائم دارد، درنتیجه با دور تند شروع به کار خواهد کرد. به عبارت دیگر اکنون خواهیم دید که موتور فن های A و B با دور تند شروع به فعالیت می کنند.

جا نمایی رله فن‌های پژو

خودرو پژو دارای سه رله فن می‌باشد که دورهای دو موتور فن را کنترل می‌کنند.

جانمایی موتور فن ها و رله فن های پژو

مشاهده ویدیوهای آموزشی در صفحه اینستاگرام SKPPART

اگر این مقاله برای شما مفید بود، لطفا آن را از طریق شبکه‌های اجتماعی برای دوستان خودتان ارسال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *