توربو چیست؟
استفاده از توربوها در خودرو ها باعث افزایش توان پیشرانه و راندمان حجمی موتور میشود. توربو تشکیل شده از دو توربین که به وسیله یک شفت اصلی به یکدیگر متصل هستند. این شفت و توربین ها توسط بلبرینگ های ثابت در حال گردش با عبور گاز های خروجی (موتور) هستند که از طرف دیگرد توربین دوم هوای تمیز را فشرده کرده و به سمت مانیفولد هوا میفرستد.
اگر با پیشرانه خودرو میخواهید بیشتر آشنا شوید حتما مقاله (پاورترین چیست؟) را بخوانید.
خودرو هایی که از سیستم های پرخوران (سوپر شارژرها- توربو شارژرها) استفاده میکنند دارای شرایط متفاوتی برای نگهداری از خودرو نسبت به خودرو های تنفس طبیعی هستند.
خودرو توربو دارای نسبت تراکم بیشتری هست و موتور تحت فشار بیشتری قرار میگیرد و این نیز اهمیت نگه داری خودرو توربو را افزایش میدهد، که با اصلاح عادات رانندگی میتوانیم از بروز مشکلات در سیستم توربو شارژ تا حدود زیادی جلوگیری کنیم.
در طی این سالها با پیشرفت یونیت های کنترلی موتور و مدیریت موتور باعث شده است که تا حدودی عملکرد توربو را کنترل کرد تا باعث فشار بیش از حد به پیشرانه نشود.
مواردی که باید برای نگهداری از خودرو توربو رعایت کنید
۱. بالا نبردن دور موتور در شرایط عدم نیاز
خودروهای دارای سیستم های پرخوران عمدتا دارای گشتاور بالایی در دورهای پایین موتور هستند این به این معنا میباشد که برای راه افتادن خودرو توربو و یا طی کردن مسیر در شیب های ملایم نیازی به بالا بردن دورموتور برای تامین گشتاور نیست.
اما در جاده های صاف و کفی مانند اتوبان ها و بزرگراه ها سعی کنید از دنده های سبک تر استفاده کنید. دنده های سبک تر باعث میشوند همان سرعت را با دور موتور پایین تری طی کنید تا هم مصرف سوخت و انتشار گاز های گلخانه ای به حداقل برسد و هم توربو و موتور خودرو با دور کمتر با حداقل سایش و استهلاک کار کنند. همچنین این عمل باعث کمتر شدن صدای موتور در داخل کابین میشود.
۲. اکتان مناسب برای خودرو توربو
خودرو توربو هوای ورودی به موتور را افزایش میدهد که در نهایت باعث بالا رفتن تراکم در سیلندر خودرو میشود. افزایش تراکم موتور احتمال بروز ناک را فراهم میکند که در صورت کنترل نکردن دمای احتراق داخل سیلندر و استفاده از سوخت های دارای اکتان پایین باعث به وجود آمدن احتراق زودرس (ناک) میشود. به همین ماشین های توربو باید همواره از سوخت مناسب برای خودرو استفاده کنند تا موتور خودرو آسیب نبیند و دچار افت توان و گشتاور نشود.
مقدار اکتان سوخت مصرفی هر خودرو در دفترچه راهنمای خودرو نوشته شده است در صورت موجود نبودن بنزین با کیفیت با عدد اکتان مناسب با مکمل های سوخت و یا اتر متانول افتر مارکت این ضعف را بر طرف کنید.
۳. برای شروع به حرکت عجله نکنید
در معماری داخلی سیستم توربو برای حرکت دورانی شفت اصلی بین دو توربین از بلبرینگ های ثابت استفاده میکنند. این بلبرینگ ها توسط لوله های روغن که از موتور به توربو متصل میشود روغن کاری میشود. زمانی که خودرو را استارت میزنید و سریعا شروع به حرکت میکنید فرصت کافی برای روغن کاری توربو نیست و شما با شروع رانندگی دور موتور را افزایش میدهید که این باعث خوردگی و ساییدگی قطعات توربو شود.
بهتر است برای استارت اولیه خودرو، خودرو را روشن کنید و پس از تنظیم کردن صندلی و آینه ها و پخش کردن یک موسیقی دلنشین شروع به حرکت کنید. این عمل باعث میشود تا چند ثانیه پیشرانه زمان روغن کاری توربو را داشته باشد.
۴. هنگام استارت زدن پدال گاز را نفشارید
اگر در زمان استارت زدن پدال گاز را فشرده باشید باعث میگردد که از ابتدای روشن خودرو دور موتور بیش از حد مجاز بالا رود و باعث ساییدگی قطعات موتور و توربو خواهید شد. که در صورت تدام این عمل قطعا متحمل هزینه های زیاد تعمیر خودرو توربو دار خواهید شد.
اجازه دهید تا خودرو در زمان استارت در حالت درجا کار کند و بعد شروع به حرکت کنید.
۵. قبل از خاموش کردن خودرو خستگی توربو را دفع کنید!
بعد از این که یک مسیر طولانی را طی کردید، مانند سفرهای درون شهری و یا مسافرت و یا اینکه رانندگی بر فشاری داشته اید چه در شیب های سربالایی چه در جاده های هموار با دور موتورهای بالا، دمای توربو خودرو شما بالا رفته است و باید اجازه دهید که با گردش روغن و آب دمای سیستم توربو کاهش پیدا کند و بعد خودرو را خاموش کنید.
در صورت عدم رعایت این نکته دمای توربو بعد از خاموش کردن خودرو به دلیل از کار افتادن اویل پمپ (پمپ روغن) و واتر پمپ (پمپ آب) کاهش پیدا نمیکند و باعث جام کردن شفت توربو میشود و بلبرینگ ها آسیب میبینند.
حتما قبل از خاموش کردن خودرو توربو، مسیری را بدون فشار بر روی پیشرانه طی کنید تا دمای توربو کاهش یابد و یا اینکه قبل از خاموش کردن اجازه دهید خودرو کمی در حالت درجا کار کند تا دمای توربو را کنترل کند و سپس خودرو را خاموش کنید تا متضرر نشوید.
۶. دمای موتور را کنترل کنید
خودروهای توربو در مقایسه با خودروهای تنفس طبیعی تحت فشار بیشتری هستند و به همین علت بیشتر از خودرو های تنفس طبیعی گرم میشوند و به دور موتورهای بالاتری دست پیدا میکنند.
یک مشکل کوچک در سیستم خنک کننده خودرو میتواند هم موتور و هم توربو خودرو را به صورت کامل از کار بیاندازد. همیشه سطح مایع خنک کننده موتور را قبل از حرکت بررسی کنید و از درصد درست خلوص ضدیخ در مایع خنک کننده استفاده ببرید تا عمر سیستم خنک کننده خودرو را افزایش دهید.
مقاله چگونگی کارکرد سیستم خنک کننده خودرو را هم مطالعه کنید.
۷. رابطه روغن موتور و توربو
در پایان
در این مقاله به صورت بسیار مختصر به چگونگی کارکرد سیستم توربوشارژ اشاره شد.
لذت رانندگی خودرو توربو وصف ناپذیر است و با کمی مراعات کردن میتوان بدون هزینه های گزاف تعمیراتی، از قدرت بیشتر این پیشرانه ها لذت برد. همچنین از دیرباز توربو شارژها در خودرو های تجاری در حال کار هستند و با قدرت ارابه های صنعت حمل و نقل را با خود میکشند.
با استفاده از تکنولوژی های مختلف بسیاری هر روز تلاش بر کنترل کردن توربو شده تا با این کار عمر توربو و موتور خودرو را افزایش داد همراه با توان لذت بخش. تغییرات بر روی خودرو توربو بدون دانش فنی به هیچ وجه توصیه نمیشود. زیرا توسط کارخانه مورد آزمایش تست و بررسی قرار نگرفته است.
برای مشاهده ویدیوهای آموزشی رایگان میتوانید از صفحه اینستاگرام SKP هم دیدن کنید.