فرآیند روشن شدن خودرو 206 در ۵ مرحله اصلی
فرآیند روشن شدن خودرو پژو 206 و رانا با ECU زیمنس در ۵ مرحله اصلی صورت میگیرد.
مرحله سوییچ بسته یا صفر
هنگامی که سوییچ در حالت بسته (یا خاموش) است طبق نقشه، برق از سمت مثبت باطری حرکت کرده و پس از ورود به جعبه تقسیم به ۳ انشعاب تقسیم میشود.
- انشعاب اول ضمن عبور از فیوز f16 مستقیما به پایه B30 از ECU میرسد تا بتواند حافظه موقت ایسیو را حفظ کند.
- انشعاب دوم ضمن عبور از فیوز f14 وارد رله اول رله دوبل شده و ضمن عبور از بوبین رله بدون تحریک آن به سوییچ اینرسی میرسد سپس با عبور از ان به پایه a7 از ایسیو میرسد. [این پایه درصورت عمل کردن سوییچ اینرسی غیر فعال شده که این موضوع در دیاگ قابل مشاهده خواهد بود]. و ولتاژ باطری 0 یا کمتر از 7 ولت نمایش میدهد و خطای ولتاژ سیستم نیز ظاهر میشود.
- انشعاب سوم به پایه کنتاکت رله دوم از رله دوبل، رله پمپ بنزین رسیده و باتوجه به فعال نبودن رله در این حالت متوقف میشود. در مراحل بعد با فعال شدن رله،کنتاکتهای رله دوم فعال شده و برق به پمپ بنزین میرسد و آن را فعال میکند.بهطور خلاصه ECU در این مرحله در حالت آماده باش یا standby بسر میبرد.
مرحله سوییچ باز یا حالت ACC (پله اول)
برق سوییچ با خروج از پایه 1 سوکت 2 پایه مشکی سوییچ به پایه 2 سوکت 40 پایه BCM میرسد. با اطلاع BCM ازباز شدن سوییچ مرحله اول BCM ضمن فعال شدن از طریق شبکه can خود این موضوع را به MFD می رساند و MFD نیز به نوبه خود از طریق شبکه can موضوع را به ICN یا پشت آمپر میرساند و در این زمان پشت امپر لامپ باطری را روشن میکند.
مرحله سوییچ باز یا حالت IGN2 (پله دوم)
از مراحل دیگر فرآیند روشن شدن خودرو ۲۰۶ و رانا مرحله IGN2 میباشد. با باز کردن سوییچ، برق با خروج از پایه 2 سوکت 3 پایه ابی سوییچ به جعبه فیوز اتاق رفته و ضمن عبور از فیوز f34 به پایه B29 از ECU میرسد در این حالت ایسیو فعال شده و از طریق شبکه باز بودن سوییچ را به BCM و از انجا به MFD و از انجا به ICN (یا پشت امپر) اطلاع میدهد و امپرچراغ چک را روشن میکند.
از طرفی ایسیو ضمن بدنه کردن پایه a7 خود موجب میشود تا رله اول رله دوبل فعال گردد. در هر صورت در این مرحله با فعال شدن رله اول برق از پایه a5 رله خارج شده و منشعب میشود.
- یک انشعاب برق خروجی به پایه a66 ایسیو میرسد. جهت تغذیه IC استپر و مولتی در برد ECU. (نکته: در صورت قطع شدن این برق، خطای ولتاژ باتری در ECU ثبت میشود).
- یک انشعاب برق خروجی به کویل میرسد.
- یک انشعاب برق خروجی به سنسوراکسیژن میرسد.
- یک انشعاب برق خروجی به انژکتورها و شیربرقی کنیستر میرسد.
- یک انشعاب برق خروجی ضمن برگشت به رله دوبل یعنی بوبین رله دوم را تغذیه میکند. همزمان با این اتفاق ایسیو نیز پایه a69 خود را بدنه کرده ورله دوم فعال میشود و برق خروجی رله دوم از فیوز f15 عبور کرده و به پمپ بنزین میرسد و پمپ بنزین فعال میشود.
در موارد بالا با توجه به نیاز انژکتورها، کویل، شیربرقی کنیستر به دریافت بدنه متوالی از ECU، این قطعات با دریافت برق فعال ودر واقع روشن نمیشوند اما المنت گرمکن اکسیژن و پمپ بنزین با دریافت این برق به دلیل داشتن بدنه داِیم فعال میشوند. این وضعیت ناپایدار است ایسیو همواره سنسور دورموتور را زیرنظر دارد و بسیاری از دستورات خروجی خود را بر مبنای ارسال پالس از جانب این سنسور هماهنگ میکند. اگر حدود 3 الی 5 ثانیه پس از باز کردن سوییچ خودرو روشن نشود ایسیو پایه a69 خود را برق دار کرده و رله دوم غیرفعال میشود.
علاوه بر موارد بالا در این حالت بین دو پایه b19 و b76 ولتاژ متغیری ایجاد میشود که در آن ECU میتواند میزان دمای اب را بخواند از طرفی همین اتفاق در بین دو پایه a13 و b78 رخ میدهد که در ان دمای هوا معین میگردد. همزمان یک برق 5 ولت که توسط ECU تهیه شده از پایه b50 از ایسیو خارج شده و به عنوان یک برق مرجع بر روی سنسور فشار هوا اعمال میشود برق برگشتی این سنسور که به پایه a75 بر میگردد و اصولا بین 0.5 تا 4.5 ولت است نشان دهنده وضعیت و میزان فشار هوای محیط خواهد بود.یک برق 5 ولت دیگر که توسط ایسیو تهیه شده از پایه b21 از ایسیو خارج شده و به عنوان یک برق مرجع بر روی سنسور دریچه گاز اعمال میشود برق برگشتی این سنسور که به پایه a74 برمیگردد و اصولا بین 0.5 تا 4.5 ولت است نشان دهنده وضعیت فشردن پدال گاز خواهد بود.
مقاومت متغیری که توسط شناور بنزین به دو پایه b82 و b46 میرسد نیز تعیین کننده میزان بنزین موجود در باک است که البته به ECU اطلاع داده میشود ایسیو نیز این اطلاعات خام را جهت نمایش به BCM و از انجا به MFD و از انجا به ICN ( پشت امپر) اطلاع میدهد و امپر نیز گیج بنزین را تنظیم میکند.
فرایند پایانی که اتفاق می افتد پالسهایی که از ECU به استپر موتور ارسال میگردد. ایسیو با داشتن اطلاعات بالا و دانستن اینکه شرایط محیط شامل فشار و دمای هوا و شرایط موتور شامل میزان دمای اب و دورموتور و زاویه دریچه گاز چیست تصمیم گیری کرده و با در نظر گرفتن بهترین موقعیت برای استپر موتور در شرایط استارت نسبت به ارسال پالسهایی به این قطعه برای قرار گرفتن در بهترین موقعیت استارت زنی ان را تنظیم میکند. علت وز وز کردن استپر موتور پس از باز کردن سوییچ همین است که به نوعی نشان دهنده سالم بودن ان نیز است.
وجود فرایند 3 تا 5 ثانیهای به ۳ دلیل است؛
- اول شارژ لوله پشت انژکتورها.تا فشار لازم برای پاشش سوخت وجود داشته باشد.
- دوم جلوگیری از خطای راننده در اثر باز گذاشتن سوییچ که موجب می شود تا پمپ بنزین بدون روشن شدن موتور کار نکند.
- سوم گرم کردن اولیه سنسورهای اکسیژن برای تنظیم سریع Co خروجی حتی المقدور بلافاصله پس از استارت زدن و روشن شدن موتور است.
تذکر.لازم به ذکر است در مرحله سوییچ باز باتوجه به فعال بودن ایسیو از طریق کانکتور C001 و دیاگ میتوان با ایسیو ارتباط برقرار کرد و عملیات مختلف را بر روی ایسیو انجام داد.
مرحله موتور روشن
با استارت زدن و گردش فلایویل سنسور دورموتور اولین قطعه ای است که فعال شده و شروع به ارسال پالس کرده و روشن شدن خودرو را اعلام میکند با رسیدن نقطه مرگ بالا که توسط سنسور دورموتور اعلام میشود ECU پایههای B90 و B89 و B60 و B59 خود را به صورت پالسی بدنه میکند تا پاشش انجام شود. از طرفی ایسیو بصورت پالس همین کار را بر روی پایه های A31 و A32 انجام می دهد تا به ترتیب ابتدا شمع های 1 و 4 و سپس شمع های 2 و 3 با هم جرقه بزنند و به این ترتیب موتور روشن می شود ایسیو با توجه به شرایط محیطی و موتوری اعلام شده از جانب کلیه سنسورها در مورد زمان و مدت پاشش سوخت تصمیم گرفته و بصورت پالسهایی که دیوتی سایکل (Duty cycle) آن متغیر است پایههای انژکتورها را بدنه کرده و به آنها فرمان پاشش میدهد. زمان جرقه نیز با توجه به دور موتور و دیگر پارامترهای مرتبط توسط ECU تعیین و اعمال میشود.
در دور ارام با توجه به شرایط محیطی ECU، استپر موتور را فعال کرده و سوزن آن را به میزان لازم عقب و جلو میکشد تا خودرو ضمن راحتتر روشن شدن به طور تنظیم کار کند. هنگامی که کولر را میزنیم ECU سوزن استپر موتور را کمی به عقبتر اورده تا مقداری گاز زیاد شود و ضربه حاصل از کولر گیری خودرو جبران شود. استپر موتور کار ساسات را نیز انجام میدهد، در هنگامی که خودرو سرد است سوزن ان طوری طراحی میشود که خودرو با اولین استارت روشن شود .
با گرم شدن خودرو به جایی میرسیم که دمای اب به حدود استانه دور کند و تند میرسد. در این حالت ایسیو با توجه به دریافت اطلاعات دمای اب با بدنه کردن پایه های a9 و a10 خود به ترتیب دور کند و تند را در لحظه مورد نیاز راه اندازی میکند.
اگر در دور ارام فرمان را تا انتها بچرخانیم سنسور فشار هیدرولیک عمل کرده و با چسبیدن دو کنتاکت داخلی ان ECU یک بدنه دریافت کرده که نتیجه ان افزایش نسبی دورموتور برای جبران فشار حاصل هیدرولیک بر روی موتور است.
مرحله حرکت خودرو
در اخرین مرحله از فرآیند روشن شدن خودرو ۲۰۶ و رانا، آخرین قطعهای از سیستم انژکتور که با حرکت شروع به فعالیت میکند سنسور کیلومتر یا سرعت است. که البته در خودروهای پژو ۲۰۶ و رانا فعلی موجود نیست و اطلاعات این سنسور از تجمیع اطلاعات و سرعت اعلام شده توسط سنسور های ABS بدست امده و از طریق شبکه از مبدا ECU خاص ABS به ECU موتور رسیده و مورد استفاده قرار میگیرد.
مشاهده آموزش های بیشتر در صفحه اینستاگرام SKPPART