روغن ترمز یا مایع ترمز؟
روغن ترمز؟ کاملا اشتباه است! درواقع مایع ترمز را نمیتوانیم یک روغن ترمز بدانیم. زیرا کار این محصول، روانکاری بین قطعات نیست. مایع ترمز را باید در کلاس سیالات هیدرولیکی قرار دهیم. وظیفهی سیالات هیدرولیکی انتقال فشار و به حرکت درأوردن اجزا میباشد. در ادامه با ثمین خودرو همراه باشید؛
وظیفهی اصلی مایع ترمز چیست؟
وظیفهی اصلی مایع ترمز انتقال نیروی پای راننده به لنت و دیسک خودرو میباشد.
ویژگیهای اصلی روغن ترمز خوب چیست؟
یک مایع ترمز خوب باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
۱. خاصیت تراکم ناپذیری داشته باشد.
۲. مقاومت حرارتی یا دمای جوش بالا داشته باشد.
مایع ترمز اگر تراکمپذیر باشد، سیستم ترمز خودرو کلا کارایی خود را از دست میدهد. هنگامی که مایع ترمز در معرض حرارت قرار میگیرد، اگر دمای جوش پایینی داشته باشد باعث میشود تا ماهیت تراکم ناپذیری خود را از دست بدهد.
یکی دیگر از خاصیتهای روغن ترمز تمایل زیاد این سیال به جذب رطوبت و آب میباشد که تاثیر بسزایی روی دمای جوش میگذارد.
آشنایی با استاندارد مایع ترمز
در طبقهبندی مایع ترمز از استانداردی بنام دات (DOT: Department Of Transportation) استفاده میشود. قدیمیترین استاندارد دات، DOT2 میباشد که دمای جوش حدودا ۱۹۰ درجه سانتیگراد داشته است و به مرور زمان و پیشرفت تکنولوژی داتهای بعدی تولید شدند و هرچه شماره جلوی DOT عدد بزرگتری باشد، نشاندهندهی دمای جوش مایع ترمز است.
تفاوت روغن ترمز آبی و زرد در بازار ایران
همانطور که در بالا گفته شد، مایع ترمز DOT ها یا همان استانداردهای مختلفی دارند و یکی از تفاوت روغن ترمز آبی و زرد متفاوت بودن دات آنها میباشد که درجه حرارت مختلفی دارند. در بازار گفته میشود که روغن ترمز آبی برای محصولات ایرانخودرو و روغن ترمز زرد برای محصولات سایپا باید استفاده شوند.
راه تشخیص استاندارد روغن ترمز خودرو
شما میتوانید DOT خودرو خودرو را از دفترچه راهنمای خودرو تشخیص دهید. اما اگر به هر دلیلی به دفترچه راهنمای خودرویتان دسترسی ندارید، باید به مخزن مایع ترمز خودرو مراجعه کنید که روی آن استاندارد مربوط به خودرویتان درج شده است.
زمان تعویض روغن ترمز
طی یک بررسی جامع، خودرویی که متوسط پیمایش سالانه آن ۲۰۰۰۰ کیلومتر میباشد، در حدود ۹۰ تا ۱۰۰۰۰۰ بار در سال از پدال ترمز استفاده میکند و باعث افزایش فرسایش روغن ترمز یا همان مایع ترمز میشود و تعویض آن را اجتناب ناپذیر میکند.
همانطور که خدمتتان گفته شد، مایع ترمز به شدت جاذب رطوبت است و این رطوبت میتواند از لابلای درزهای سیستم انتقال مایع ترمز و یا درب مخزن مایع ترمز و یا حتی روزنههای ریزی که به مرور زمان بهوجود میآیند و قابل مشاهده هم نیستند جذب مایع ترمز شود و مایع ترمز با توجه به ترکیبات آن به شدت به رطوبت حساس است.
بعنوان مثال: وجود ۳ درصد رطوبت یا آب در مایع ترمز میتواند دمای جوش آن را تا ۵۰ درصد کاهش دهد! این مقدار خیلی کم میتواند تاثیر زیادی در دمای جوش بگذارد و باعث شود در ترمزگیریهای شدید و طولانی، مایع ترمز سریع بجوشد و باعث تشکیل حباب و تراکمپذیری شود.
توصیه میشودحداکثر هر ۵۰۰۰۰ تا ۶۰۰۰۰ کیلومتر پیمایش باید مایع ترمز خودرو تعویض شود. متاسفانه بسیاری از مصرف کنندهها و تعمیرکاران قدیمی اعتقادی به تعویض روغن ترمز ندارند و یا بهصورت اشتباه این کار را انجام میدهند.
مایع ترمز باید بهصورت کامل تخلیه و با مایع جدید جایگزین شود و همچنین کل سیستم ترمز هواگیری شود.
تفاوت روغن ترمز زرد و آبی چیست؟
نظرات خود را درباره مطلب ” ویژگیها و تفاوتهای مایع ترمزها “ با ما در صفحه اینستاگرام SKP به اشتراگ بگذارید؛
اگر علاقه مند به تماشای ویدیوهای بیشتر هستید میتوانید کانال تلگرام و کانال آپارات SKPPART را دنبال کنید.