دستگاه دیاگ چیست؟ (دستگاه عیب یاب)
دستگاه دیاگ یا همان دستگاه عیب یاب خودرو یکی از ابزارهای بسیار مهم جهت عیب یابی و تعمیر خودروهای انژکتوری به حساب می آید.
دیاگ از واژهی Diagnosis به معنای عیب یابی و تشخیص گرفته شده است. در موتور خودرو یک کامپیوتر تعبیه شده است که به عنوان مغز خودرو عمل میکند و کنترل عملکرد سیستم را بر عهده دارد که به آن ایسیو (ECU) یا واحد کنترل الکترونیکی میگویند.
علاوه بر ایسیو (یونیت کنترل موتور)، خودروهای امروزی دارای کنترل یونیتهای متنوعی هستند که به جهت کنترل و پایش عملکرد قسمتهای دیگر خودرو مانند ترمز، بدنه، کیسه هوا و غیره میباشد که این خودروها از سیستم مالتی پلکس و شبکه بهر می برند.
چرا دستگاه دیاگ ساخته شد؟
پس از آنکه در دههی ۷۰ میلادی مسائل زیست محیطی و افزایش وابستگی به نفت اهمیت یافت و تصویب قوانینی مبنی براینکه خودروهای جدید باید کمترین مصرف سوخت و آلودگی را داشته باشند، بکارگیری سیستم انژکتوری و نصب سیستم الکتریکی را واجب کرد و این پیچیدگی اجزای الکترونیکی، تعمیرکاران را دچار مشکل کرد.
به همین جهت تولیدکنندگان خودرو به این نتیجه رسیدند که در کنار پیشرفت و ارتقای الکترونیکی خودرویی باید تعمیرکاران نیز با این سیستم هوشمند آشنا و مجهز شوند که به کمک آن مشکلات احتمالی که برای اجزای خودرو پیش میآید را به وسیلهی دستگاه دیاگ عیب یابی کنند.
در همین راستا در سال ۱۹۹۶ انجمن مهندسین خودرو تصمیم گرفتند که سیستم متحد و یکدستی با یک استاندارد کامل طراحی کنند. در نتیجه سیستم عیبیابی در خودرو OBD (On Board Diagnosic) را برای همهی خودروسازان مصوب کردند و قرار دادن یک سوکت ۱۶ پایه که در اتاق خودرو و در دسترس راننده باشد را الزامی کردند.
از طرفی دیگر هرکدام از واحدهای الکترونیکی مانند: موتور، گیربکس، ترمز، بدنه و … یک بخش از سختافزار خودشان را به عیبیابی لحظهای واحد خودشان اختصاص دادهاند که درصورتیکه مشکلی رخ دهد چراغ چک برای آگاهی راننده روشن شده و با توجه به آن به تعمیرگاه مراجعه میکند.
بهترین دستگاه دیاگ کدام است؟
امروزه در دنیا شرکتهای زیادی هستند که دستگاه دیاگ تولید میکنند. پیدا کردن بهترین دستگاه دیاگ کار آسانی نیست، زیرا هر کدام از دستگاههای عیب یاب معایب و مزایای خاص خودشان را دارند. خودروهای انژکتوری دارای سنسورها و قطعات حساسی هستند که برای عیب یابی آنها نیاز به تجهیزات خاصی است. از دیاگ موتورآزما میتوان به عنوان بهترین دستگاه دیاگ در ایران نام برد.
انواع دستگاه دیاگ
دستگاه دیاگ به سه دسته تقسیم میشود:
- دیاگ پرتابل لمسی و دکمه ای (دیاگ قابل حمل)
- دیاگ لپ تاپی یا دیاگ کامپیوتری (دیاگ ثابت)
- دیاگ تبلتی (دیاگ موبایلی)
دیاگ پرتابل
دستگاه دیاگ پرتابل یا همان دستگاه قابل حمل زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که تعمیرکاران بخواهند یه راحتی دستگاه خود را حمل کنند و بالای سر خودرو ببرند. همچنین برای امداد خودروها که در جاده فعالیت میکنند نیز مناسب است که از دیاگ پرتابل استفاده کنند.
حمل و جابجای این دستگاه آسان است، صفحه نمایشگر دارد و انرژی خودرو را از منبع تغذیه (باتری) خودرو تامین میکند. مانند دستگاه دیاگ پرتابل موتورآزما.
همچنین به تازگی دستگاه دیاگ لمسی موتورآزمای ثمین هم به بازار عرضه شده است.
دیاگ لپ تاپی یا ثابت
دیاگ لپ تاپی نیاز به تهیهی یک لپ تاپ یا کامپیوتر دارد که برنامههای شرکت مربوطه را خریداری کرده و در آن نصب کنید. البته مدتهاست که با روی کار آمدن دیاگ پرتابل این دیاگ ها از رده خارج شدهاند.
در این نوع از دستگاه های عیب یاب رابط نرمافزاری بنام اینترفیس وجود دارد که اتصال خودرو به کامپیوتر را میسر میکند.
معایب دستگاه دیاگ لپ تاپی
دستگاه های دیاگ ثابت دارای عیوبی هستند، از جمله: سرعت کم، اتصال دستگاه دیاگ به خودرو نسبتا ضعیفتر از دیاگ پرتابل است، خراب شدن لپ تاپ و بالا بودن هزینه تعمیرات، هنگ کردن لپ تاپ، ثابت بودن دستگاه و … .
دیاگ تبلتی یا دیاگ موبایلی
دیاگ تبلتی را میتوان جدیدترین نوع دستگاه دیاگ دانست. این نوع دیاگ ها نیاز به تهیهی تبلت و یا تلفن هوشمند دارند. ارتباط این دستگاهها با خودرو از طریق ارتباط بیسیم مانند بلوتوث یا وای فای میباشد.
این نوع دیاگ ها نیز ضعفهایی دارند. مانند: سرعت اتصال کم و جاماندن دانگل بیسیم روی خودرو که هزینه خرید دانگل بلوتوث بسیار بالاست.
خودرو چه زمانی نیاز به دیاگ زدن دارد؟
اگر خودروی شما به طور طبیعی کار نمیکند و دچار مشکل شده، احتمالا نیاز به تنظیم موتور دارد. نکته مهم این است که موتور قلب ماشین است و آسیب رسیدن به آن باعث اختلال در کارکرد کل مجموعه خودرو میشود. و یا هنگامی که چراغ چک خودرو شما روشن میشود نیاز است که از دستگاه دیاگ استفاده شود.
اگر نشانههای زیر را در خودرو خود مشاهده کردید، نیاز است که به تعمیرگاه جهت تنظیم موتور مراجعه کنید:
- روشن شدن چراغهای هشدار خودرو
- ریپ زدن خودرو
- لرزش
- استارت خوردن ناقص
- مصرف سوخت غیرعادی
- وجود صدا هنگام ترمزگیری
- پایین آمدن توان و کشش خودرو
- اشکال در تعویض دنده
تست های تشخیصی بر روی خودرو به شما چه کمکی می کنند؟
تستهای تشخیصی میتوانند مشکلات موتور، گیربکس، سیستم اگزوز، ترمزها و سایر اجزای اصلی خودرو و همچنین مشکلات عملکرد انژکتور سوخت، جریان هوا و مایع خنککننده، کویلهای احتراق و دریچه گاز را آشکار کنند.
آیا یک دستگاه دیاگ برای همه ی خودروها کافی است؟
دستگاه های دیاگ OBD جهانی هستند و کدهای خطای عمومی را می خوانند. با این حال، برخی خودروها از کدهای عیب عمومی و خاص سازنده استفاده می کنند. بسیاری از کدهای خاص سازنده ممکن است توسط یک دستگاه دیاگ عمومی یا مولتی برند قابل تشخیص نباشند و شما مجبورید که از دستگاه دیاگ مخصوص همان شرکت سازنده استفاده کنید. مانند دستگاه دیاگ GDS برای خودروهای هیوندای و کیا.
اگر علاقه مند به تماشای ویدیوهای بیشتر هستید میتوانید کانال تلگرام و کانال آپارات SKPPART را دنبال کنید.
شما میتوانید جهت اطلاع از قیمت دیاگ و خرید دیاگ با شماره ۰۲۱۶۶۸۴۴۴۷۷ تماس بگیرید.