خطای تشخیص فاز جرقه زنی چیست؟
خودروهای 206 با دو مدل پیشرانه TU3 و TU5 در بازار ایران عرضه شده اند. هر دو پیشرانه دارای سیستم پاشش ترتیبی هستند که این تکنولوژی باعث میشود که از حداکثر توان پیشرانه استفاده کرد و در همین حال آلایندگی پیشرانه را کاهش داد.
در موتورهای چهار سیلندر که دارای ترتیب احتراق 1-3-4-2 میباشند در هر 160 درجه از چرخش میل لنگ یک سیلندر در سیکل مکش قرار دارد و در سیکل مکش است که باید پاشش توسط انژکتور اعمال شود. پس پاشش در بقیه سیکل ها عملا بی مصرف و باعث بهم خوردن نسبت سوخت هوا و افت راندمان و در نهایت افزایش آلایندگی های خودرو میشود. برای اینکه ایسیو(ECU) موتور تشخیص دهد کدام یک از سیلندر ها در سیکل مکش قرار دارد از موقعیت میل بادامک استفاده میکند.
هر 360 درجه چرخش میللنگ برابر است با 180 درجه چرخش میل بادامک موتور که این اختلاف دور با استفاده از پولی های با سایز متفاوت ایجاد شده است (پولی سر میل لنگ کوچک تر پولی سر میل بادامک بزرگتر).
در خودروهای انژکتوری، سنسور میل بادامک وظیفه دارد موقعیت میل بادامک را به ایسیو موتور گزارش دهد و ایسیو موتور با همین محاسبات متوجه میشود که کدام یک از سیلندرهای خودرو در مرحله مکش قرار دارد تا پاشش را برای آن سیلندر انجام دهد.
تفاوت موتور های TU5 و TU3 نسبت به XU7
یکی از تفاوت های اصلی این پیشرانه ها با پیشرانه های قدیمی تری مثل XU7 و یا حتی B3 و M15 و… این است که از سنسور میل بادامک استفاده نمیکنند برای اینکه بتوانند در این پیشرانه ها پاشش را به صورت ترتیبی پیاده کنند از سیستم دفیا استفاده میکنند.
توصیه میکنیم برای اینکه متوجه شوید سیستم دفیا چگونه کار میکند و با انواع پاشش ها در خودروهای انژکتوری آشنا شوید حتما مقاله های دفیا چیست و انواع سیستم سوخت رسانی و پاشش سوخت را حتما مطالعه کنید.
عواملی که باعث میشود خطای تشخیص فاز جرقه زنی توسط ایسیو تشخیص داده شود
سیستم دفیا بدون استفاده از سنسور میل بادامک برای ما سیلندر در حال مکش را پیدا میکند و ایسیو موتور بر اساس این اطلاعات به صورت ترتیبی برای پاشش اقدام میکند. حال اگر مشکلی پیش آید که کارکرد سیستم دفیا را مختل کند باعث میشود که پاشش انژکتورها از حالت ترتیبی به حالت نیمه ترتیبی تغییر کند و خطای تشخیص فاز جرقه زنی توسط ایسیو تشخیص داده شود.
➊ خرابی کویل
کویل هایی که در پیشرانه های TU5 و TU3 استفاده شده اند با کویل های پیشرانه هایی مثل XU7 و… متفاوتند و دارای برد مربوط به سیستم دفیا هستند در صورتی که این برد آسیب ببیند و یا سیم پیچ کویل آسیب ببیند باعث مختل شدن سیستم دفیا و ایجاد خطای تشخیص فاز جرقه زنی میشود.
➋ مشکل در سیم کشی
برای ارتباط برد دفیا با ایسیو موتور یک سیم سیگنال وجود دارد در صورت قطع شدگی این سیم ایسیو به سرعت چراغ چک خودرو را روشن کرده و خطا تشخیص فاز جرقه زنی با دستگاه عیب یاب قابل رویت است.
➌ شمع و وایر
اگر شمع های خودرو از جنس متفرقه باشند و یا فرسوده شده باشند مقاومت آنها از حالت استاندارد متفاوت است این اختلاف مقاومت الکتریکی باعث میشود سیستم دفیا به درستی به عمل نکند.
➍ کمپرس موتور
اگر به هر دلیلی مانند خرابی رینگ پیسیتون یا آببندی نبودن سوپاپ ها کمپرس موتور کاهش یابد باعث اختلال در سیستم دفیا میشود.
➎ ایسیو موتور
این ایراد بسیار نادر است و خیلی کم اتفاق میافتد که مدار مربوط سیگنال دفیا از سمت کویل برای ایسیو با مشکل رو به رو شود و اگر این حالت پیشآید قطعا سیستم دفیا به درستی کار نمیکند.
در موتور های TU5+ یا همان پیشرانه ی EC5 گروه PSA که به تازگی در محصولاتی مانند تارا نصب شده است دارای سیستم زمان بندی متغییر سوپاپ ها(CVVT) هستند که راه اندازی این سیستم نیاز به اطلاعات دقیق موقعیت میل بادامک است بنابراین دارای سنسور موقعیت میل بادامک هستند و دیگر از سیستم دفیا استفاده نمیکنند.
برای مشاهده ویدیوهای آموزشی از صفحه اینستاگرام SKPPART بازدید فرمایید.