در خودو های انژکتوری یکی از مهم ترین پارامترهایی که ایسیو موتور باید متوجه کند مقدار فشار پای راننده به پدال گاز است. این مقدار فشرده شدن میزان نیاز راننده به گشتاور موتور است که بر اساس آن واحد کنترل موتور (ECU) میزان پاشش انژکتور و میزان هوای ورودی دوباره تنظیم میکند. در خودرو های انژکتوری نسل قدیمی تر از درچه گاز های سیمی استفاده میشد که سنسور موقعیت دریچه گاز وظیفه داشت مقدار فشرده شدن پدال گاز و میزان باز شدن دریچه گاز را به ایسیو اطلاع دهد.
اما در نسل جدید تر خودرو های انژکتوری دریچه گاز های سیمی حذف شدند و دریچه گاز های برقی نصب شدند. دریچه گاز برقی قابلیت های بیشتری را برای ما ایجاد میکند و ایسیو موتور کنترل بیشتر و بهینه تری بر روی هوای ورودی دارد که در نتیجه باعث کارکرد بهینه موتور میشود. یکی از عضو های مهم خودروهای انژکتوری با دریچه گاز برقی، پدال گاز برقی یا pedal position sensor و یا accelerator pedal sensor میباشد.
محل قرار گیری پدال گاز برقی
پدال گاز برقی دقیقا به جای پدال گازهای معمولی بسته میشود یعنی در کنار پدال ترمز.
پدال گاز برقی چگونه کار می کند؟
پدال گاز برقی از دو پتانسیومتر تشکیل شده است که به صورت اختلافی کار میکنند. یعنی زمانی که شما پدال گاز را میفشارید ولتاژ خروجی یکی از پتانسیومترها بالا رفته و ولتاژ دیگری کاهش مییابد. استفاده از دو پتانسیومتر به صورت اختلاف مقداری باعث بالا رفت دقت محاسبه و پردازش اطلاعات توسط ایسیو میشود.
همچنین استفاده از پتانسیومتر در مواقعی که یکی از پتانسیومترها دچار مشکل شود میتواند به صورت اضطراری خودرو شما را تا تعمیرگاه برساند یعنی با خراب شدن یکی از پتانسیومتر ها کارکرد ایده آلی نخواهیم داشت اما میتوانیم با خودرو تا تعمیرگاه رانندگی کنیم.
با استفاده از پدال گاز برقی مکانیزم سنتی سیم گاز حذف شده اطلاعات میزان فشار توسط این پتانسیومترها به ایسیو موتور رفته و کامپیوتر خودرو (ECU) پس از پردازش اطلاعات به مقدار بهینه و درست دریچه گاز خودرو را به صورتی الکتریکی باز میکند.
برای آشنایی با عملکرد سنسور پدال گاز برقی ویدیو زیر را مشاهده کنید
مزایای پدال گاز برقی خودرو
- حذف مکانیزم مکانیکی سیم گاز
- عملکرد بهینه خودرو
- مصرف سوخت کمتر به دلیل جلوگیری از نوسانات مکایزم مکانیکی
- تسلط بهتر ایسیو بر روی عملکرد موتور
- دارای حالت اضطراری
علایم خرابی پدال گاز برقی خودرو
1. تاخیر هنگام گاز دادن خودرو
اگر خودروی شما دارای پدال گاز برقی است و به تازگی متوجه با تاخیر گاز خوردن خودرو شدید یکی از عوامل بسیار مهم این ایراد پدال گاز برقی میباشد. در چنین شرایطی پیشنهاد میشود که حتما به تعمیرگاه مراجعه کنید.
2. نوسان دور موتور در حالت درجا
یکی از علایم خرابی پدال گاز برقی بازی کردن عقربه دور موتور و یا نوسان دور موتور در حالت در جا و یا بدون بار کار کردن است که در این حالت ممکن است حتی خودرو با لرزش هنگام درجا کار کردن مواجه شود.
3. از یک جایی به بعد خودرو شتاب نمی گیرد
اگر پدال گاز را به آرامی فشار میدهید و از یک جایی به بعد توان خودرو شما افزایش نمییابد و شتاب نمیگیرد به احتمال خیلی زیاد پتانسیومتر های دریچه گاز سیگنال درستی را ارسال نمیکنند و پدال گاز برقی شما معیوب است.
4. مختل شدن عملکرد گیربکس در خودرو های اتوماتیک
یکی از پارامتر های مهم برای اینکه متوجه شویم چه مقدار گشتاوری را راننده نیاز دارد را پدال گاز برقی به ما اطلاعات میدهد و اگر این اطلاعات غلط باشد ممکن است کارکرد گیربکس اتوماتیک را مختل کند.
5. روشن شدن چراغ چک
در صورت تشخیص خرابی پدال گاز برقی توسط ایسیو، ایسیو چراغ چک خودرو را روشن کرده تا شما متوجه وجود مشکل در سیستم سوخت رسانی شوید و خودرو را به تعمیرگاه ببرید.
نحوه عیب یابی پدال گاز برقی با دیاگ
همانطور که در مطالب بالاتر اشاره شد پدال گاز برقی از دو پتانسیومتر تشکیل شده است که به صورت اختلاف مقداری کار می کنند با استفاده از دستگاه دیاگ می توانیم ببینیم که هر کدام از پتانسیومترها چه ولتاژی را برای ایسیو موتور ارسال می کنند. اگر این دو ولتاژ ارسالی از سمت پدال با یکدیگر به صورت همزمان تغییر ئیدا نکنند و یا به صورت اختلافی که یکی ولتاژ را افزایش دهد و دیگری ولتاژ را کاهش دهد کار نکند پدال برقی خودرو شما خراب و معیوب است و باید برای تعویض آن اقدام کنید.
مشاهده ویدیوهای آموزشی در صفحه اینستاگرام SKPPART.