دی لایت ها یا چراغ های روشنایی در روز Daytime running lamps (DRL) برای کمک به رانندگان برای دیدن بهتر جاده در نظر گرفته نشده اند. آنها به سایر رانندگان کمک می کنند تا شما را بهتر ببینند!
شرکت خودرو سازی ولوو (VOLVO) همیشه در بخش ایمنی خودرو ها پیشگام اخترعات جدید بوده و به ساختن خودرو های ایمن عموم مردم به این کمپانی شناخت دارند. دی لایت (day light) یا چراغ روشنایی روز(Daytime Running Lamps) که با اختصار DRL نشان میدهند را برای اولین بار شرکت ولوو در سال ۱۹۸۴ بر روی خودرو ولوو ۲۴۰ نصب کرد و این عمل در واقع شروع استفاده شدن چراغ روشنایی در روز یا دی لایت در دنیا بود. تا انتها با SKP همراه باشید؛
دی لایت یا چراغ روشنایی روز به چه منظور تولید شده است؟
دی لایت یا چراغ روشنایی روز برای دید بهتر راننده به جاده طراحی نشده است این چراغ برای دیده شدن خودرو شما توسط اطرافیان خودرو شما طراحی شده است. دی لایت و یا چراغ روشنایی در روز میتواند هم در عقب خودرو به رنگ قرمز رنگ و هم جلوی خودرو نصب شود اما مدل رایج آن که امروز بیشتر خودرو ساز استفاده میکنند دی لایت در سمت جلو خودرو میباشد.
در آغاز استفاده خودرو ساز ها از چراغ روشنایی روز یا دی لایت ها از لامپ های هالوژن استفاده میکردند اما حالا لامپ های LED جایگزین شده اند. لامپ های دی لایت به صورت خودکار در زمان روشن شدن خودرو روشن میشود و با خاموش کردن خودرو غیر فعال میشود.
کاربرد اصلی دی لایت یا چراغ روشنایی در روز
کاربرد بسیار مهم دی لایت یا چراغ روشنایی در روز این است که خودرو های اطراف و عابرین پیاده خیلی راحت تر بتوانند میزان فاصله تا خودرو ی شما را درک کنند. زیرا که در روز ممکن است محاسبه این میزان فاصله انسان را به اشتباه وادارد و دچار اتفاقات ناگوار و جبران ناپذیر شود.
همچنین اینکه تولید خودو های برقی و خودرو های هیبرید موضوع خاص تولید شرکت های روز دنیا میباشد و این خودرو ها یا موتور بنزینی اصلا ندارند و یا فقط در مواقع خاص روشن میشوند باعث میشود که صدای تولیدی این خودرو ها فوق العاده کم شود و ممکن عابرین پیاده و خودرو های اطراف را به اشتباه بیاندازد که این خودرو خاموش است و یا روشن در حال حرکت.
مطالعات نشان داده اند که دی لایت ها می توانند خطر تصادفات جاده ای را کاهش دهند. یک گزارش کانادایی در سال ۱۹۹۷ کاهش ۵.۷ درصدی تصادفات را برای خودروهای مجهز به DRL نشان داد، در حالی که یک مطالعه آمریکایی در سال ۲۰۰۰ این رقم را ۷ درصد اعلام کرد. اتحادیه اروپا تا سال ۲۰۰۳ این موضوع را بررسی نکرد، اما کاهش احتمالی بین پنج تا ۱۵ درصد را پیشنهاد کرد.
چه خودرو هایی دارای دی لایت و یا چراغ روشنایی روز (DRL) هستند؟
چراغهای روشنایی در روز زمانی متعلق به خودروهای آلمانی لوکس بودند. در حال حاضر، اکثریت قریب به اتفاق مدل های جدید آنها را نصب کرده اند. در واقع، قوانین اتحادیه اروپا حکم می کند که تمام خودروهای تازه عرضه شده که از فوریه ۲۰۱۱ فروخته شده اند باید دارای دی لایت یا چراغ روشنایی روز باشند. با این حال، شایان ذکر است که خودروهای جدیدی که قبل از سال ۲۰۱۱ روانه بازار شدند، مجهز به DRL نیستند – این قانون فقط برای مدلهایی اعمال میشود که از آن زمان به بعد عرضه شدهاند (یا به طور قابل توجهی فیس لیفت شدهاند) دی لایت برای کامیونها و اتوبوسهای جدید در اوت ۲۰۱۲ اجباری شد.
اما در خودرو های ایرانی در استاندارد ها هیچ گونه قانون و یا اجبار برای وجود دی لایت و یا چراغ روشنایی در روز وجود ندارد و هر زمان که شرکت تولید کننده صلاح ببیند بر روی خودرو ها نصب میشود.
نکته قابل توجه در استفاده از دی لایت ها
لامپ هایی که در دی لایت ها استفاده میشود معمولا نور بسیار زیادی دارند که این نور در شب باعث خیره گی چشم راننده ها و عابرین پیاده میشود و دیگر دید مناسب ندارند و ممکن باعث ایجاد حادثه های خطر آفرین شود پس در شب از دی لایت ها به هیچ وجه استفاده ننید اگر دقت کنید در خودرو هایی مانند دنا و یا ۲۰۷ که دارای دی لایت یا چراغ روشنایی روز هستند با روشن کردن چراغ های بزرگ در شب چراغ دی لایت کم نور شده و وظیفه چراغ های کوچک را انجام میدهد.
آیا میتوانیم بر روی خودرو دی لایت نصب کنیم؟
بله. کیت های ال ای دی دی لایت در بازار در طرح های مختلف وجود دارد و میتوانید تهیه کنید اما در زمان نصب حتما کار را به یک تکنسین برق خودرو حرفه ای بسپارید تا دچار مشکلات سیم کشی در زمان بعد از نصب نشوید. اگر برای روشن کردن دی لایت از کلید استفاده میکنید حتما در هنگام شب دی لایت را خاموش کنید.